Magnar Solberg 80 år

Postet av Sokna IL - Skiskyting den 5. Feb 2017

Magnar Solberg 80 år


Magnar Solberg vant olympisk gull i 1968 (Grenoble) og 1972 (Sapporo). Han er født og oppvokst i Soknedal, 4. februar 1937, ikke mange kilometer fra dagens skiskytterarena. Den som kjører om Soknedal og tar snarveien over Sandbakken, passerer Magnars hjemsted like ved Bakkgjerdet.


Magnar lærte seg skiskyting i voksen alder og var ikke så heldig som dagens utøvere som kan starte tidlig og har flotte anlegg å konkurrere i. Den gang Magnar konkurrerte brukte en grovkaliber og skjøt på bl.a. ballonger. Begge gangene Magnar vant OL gull, var det på den klassiske 20 km normaldistanse. Utover dette har Magnar 1 OL sølv i stafett fra 1968 og 4 plass i 1972, samt 3 VM sølv og 2 bronser i perioden mellom sine OL gull.


Magnar har alltid betydd mye for utviklingen av skiskytingen i Soknedal og har bidratt med mye for at idretten skulle ha best mulige levekår i bygda. Under junior NM i Hauka i 2004 var han med på PR-siden i arrangementet.


Ved Sokna IL`s 60 år jubileum i 1992 ga Magnar bort mange av sine pokaler til klubben. Disse ble brukt som både innsats og prestasjonspokaler i alle idrettene innen Sokna IL, og skiskyttergruppa har fortsatt årlig utdeling av Magnar Solberg`s vandrepokaler ved sesongslutt. Det er flere yngre idrettsutøvere som har kapret Magnars pokaler til odel og eie, og mange er nok stolte over å ha vunnet pokaler som den doble olympiske mester har erobret tidligere.


I følge IOC (internasjonale olympiske komite) var Magnar Solberg lenge den eneste skiskytter som greidde å forsvare sin gullmedalje i en individuell konkurranse. Den neste etter Magnar er Ole Einar Bjørndalen på 10 km sprint (1998 og 2002). Magnar var lenge den eldste gullmedaljevinneren i en individuell øvelse i vinter OL. Han var 35 år og 4 dager da han vant i 1972. Magnar er i IOC’s historiebøker nevnt som en av de store olympiske helter igjennom tidene.


For å hedre Magnar Solberg for den innsats han har gjort for skiskytingen i Soknedal igjennom lang tid, bestemte styret i skiskyttergruppa 22.04.1996 (etter innkommet forslag) å sette i gang Magnar Solberg-rennet. Første renn ble arrangert 08.12.1996 og hadde i underkant av 50 deltagere. I 2001 var det ca 100 deltagere, i 2003 var det ca 160 deltagere, da hadde Sokna med 29 deltagere. I 2007 var det ca 226 påmeldte, hvorav Sokna hadde 52 påmeldte, mao flere deltagere enn i det første renn i 1996. I 2008 er det ny rekord igjen med 290 påmeldte, hvorav 35 er fra Sokna. I 2009 er det ny rekorddeltagelse, over 350 utøvere, hvorav Sokna har med 35 utøvere. Den brede deltagelsen i rennet generelt og i fra Sokna IL spesielt, er en flott honnør til Magnar. Det årlige Magnar Solberg rennet som arrangeres i år for 24. gang i Hauka, går som normaløvelse, dvs ingen strafferunder men tillegg i løpstid pr bom. Vi har siden 2003 hatt kopper med motiv fra Magnar`s karriere som premier. Magnar deltar alltid på premieutdelingene på rennet i Hauka, så sant han har mulighet.


Til det første rennet hadde Magnar tatt med seg noen pokaler som han ønsket skulle bli satt opp som vandrepokaler i rennet. Disse skulle tildeles utøvere som i Magnar Solberg-rennet hadde stått for særlige sterke prestasjoner med spesiell vekt på skyting.


Info henta bl.a. fra programmet MS-rennet, Wikipedia mm.

Ola Joar feb-17Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.